Alleen, maar niet eenzaam

De originele pagina: https://www.planethealth.nl/de-gouden-jaren/seniorentablet/

Eenzaamheid zorgt in tijden van lockdowns bij ouderen voor een mentale vorm van ‘opgesloten zitten’. (Virtueel) contact is daarom essentieel om samen eenzaamheid tegen te gaan. Zelfs op afstand. 

“Eenzaamheid bestaat uit verschillende aspecten. Het zit ook in rouwverwerking, verbondenheid, emoties delen, of het gevoel niet meer mee te kunnen in de maatschappij”, vertelt Mireille Peemen projectleider bij Stichting Mentorschap, waarbij cliënten een Seniorentablet ter beschikking kregen. Er is dus een wezenlijk verschil tussen alleen zijn en je alleen voelen. Contact onderhouden via bijvoorbeeld videobellen, helpt om dat te verlichten. “Niet alleen op het moment van contact zelf,” voegt Peemen daar aan toe, “maar juist ook voor een opleving van energie om daarna weer een tijdje op zichzelf aangewezen te kunnen zijn.” 

Op afstand dicht bij elkaar 

Naast haar werk als onder meer seniorencoach, spreekt Peemens eigen ervaring boekdelen: “Mijn moeder is vorig jaar overleden aan de verschrikkelijke ziekte kanker. Met behulp van SeniorenTAB kon ik via een op speciaal voor ouderen gemaakte tablet contact met haar houden. Dat heeft ons tijdens de coronacrisis enorm geholpen om in zekere zin dicht bij elkaar te blijven. Ik zette de tablet bijvoorbeeld aan terwijl we aan het dineren waren. Dan konden de kinderen even met oma praten. Zo werd het toch een soort van ‘fysiek contact’: oma aan tafel, in een alledaagse setting.” 

Drempel verlagen 

Ouderen zijn niet opgegroeid met moderne contactmogelijkheden. Daar is dus een belangrijke rol weggelegd voor familie, merkt ook Peemen in de praktijk: “Het is belangrijk dat je ouderen er niet alleen over vertéld, maar het ook laat zíen wat de mogelijkheden zijn. Wat jongeren misschien teveel doen op hun telefoon, daar kunnen ouderen juist van leren.”  

Dat helpen gaat verder dan persoonlijk contact met familie en naasten. Peemen: “Ook artsen, verpleegkundigen, zorgverleners én onze mentoren vinden de digitale weg naar ouderen. Dat gaat verder dan dienstverlening. In normale tijden is er ook dat kopje koffie of dat informele gesprek dat eenzaamheid tegengaat. In zekere zin blijft dat bestaan door het ‘digitaal omarmen’ via een tablet of telefoon. Allemaal om eenzaamheid – vooral nu – te reduceren.”